In zijn meest fundamentele staat bestaat wijn volledig uit druiven. Laat een vat met druiven in de loop van de tijd in een container staan, en uiteindelijk zullen de natuurlijk voorkomende gisten uit de schil de suikerachtige sappen van het fruit in alcohol veranderen. Dit is het uitgangspunt van het wijn maken dat duizenden jaren oud is.

Tegenwoordig vertrouwen echter maar weinig wijnmakers op zo’n eenvoudig proces – hoewel er een groeiende markt is voor ‘natuurlijke’ wijnen. Terwijl mainstreamwijnen nog steeds voornamelijk uit druiven bestaan, kunnen moderne producenten een aantal andere ingrediënten op unieke manieren toevoegen om smaken te versterken, specifieke aroma’s te creëren en textuur op te bouwen. Dit is wat er nog meer in je glas ronddraait – en waarom.

Calciumcarbonaat

Calciumcarbonaat wordt gebruikt om de zuurgraad van de afgewerkte wijn te verminderen en wordt soms toegevoegd als de druiven moeite hebben met rijpen. Het wordt meestal vóór of aan het begin van de gisting toegevoegd, dus het heeft geen invloed op het aroma van de wijn.

Smaken

Eeuwenlang hebben wijnmakers vertrouwd op eikenhouten vaten om wijn op smaak te brengen met tonen van vanille of subtiele kruiden, maar aangezien slechts een deel van de wijn in contact komt met het hout, zullen sommige producenten eikenhoutsnippers, poeders of duigen aan een vat toevoegen om gelijkmatig te helpen. verdeel de smaken.

Druivensapconcentraat

Komt vaker voor in supermarktwijnen, soms wordt druivensapconcentraat toegevoegd om de kleur van rode wijn te versterken en een beetje suiker toe te voegen om het mondgevoel glad te strijken. Het is meestal afgeleid van Teinturer-druiven.

Niet-veganistisch materiaal

Ambachtelijke wijnmakers die tegen het toevoegen van enzymen zijn, kunnen in plaats daarvan niet-veganistisch materiaal gebruiken als klaringsmiddel en klaringsmiddel. Deze kunnen eiwitten, bentonietklei en zoogdiereiwitten bevatten – die allemaal worden uitgefilterd voordat ze worden gebotteld.

Tannines in poedervorm

Tannines komen van nature voor in de schil van de druiven en zijn goed voor het toevoegen van complexiteit aan wijn. Maar de verplettering, rijping en klimaatverandering die plaatsvinden tijdens het maken van wijn, kunnen ze lastig te hanteren maken, dus tannines in poedervorm kunnen vroeg in het proces worden toegevoegd om het evenwicht te vergroten.

Kaliumsorbaat en kaliummetabisulfiet

Beide ingrediënten worden gebruikt om bacteriën te beschermen en de gist te beschermen tegen bederf, en worden vaak samen gebruikt tijdens het fermentatieproces, omdat ze de gist helpen efficiënt te fermenteren en de algehele smaak te verbeteren.

Zwaveldioxide

Dit is een van de meest voorkomende toevoegingen in wijn, gewoonlijk bekend als ‘sulfieten’. Het wordt gebruikt om de druiven te bewaren en oxidatie tijdens het wijnbereidingsproces te voorkomen. Het is ook een van de weinige toevoegingen die op het etiket van een wijnfles moet worden vermeld, maar alleen als het zwaveldioxide hoger is dan 10 mg per liter.

Suiker

Je zou kunnen aannemen dat suiker wordt toegevoegd om een ​​wijn zoeter te maken, maar het wordt eigenlijk gebruikt om het alcoholgehalte te verhogen. Het proces wordt ‘chaptalisatie’ genoemd en helpt de gist ook tijdens het fermentatieproces.

Water

Nee, water wordt niet toegevoegd door sluwe producenten die hun wijn verder willen laten gaan, het wordt eigenlijk toegevoegd aan het begin van het wijnbereidingsproces om het hoge alcoholgehalte te verlagen en de wijn in balans te brengen.

Gist

Gist, het belangrijkste ingrediënt bij het maken van wijn, helpt suikers om te zetten in alcohol. Sommige producenten zullen gekweekte gisten gebruiken om bepaalde smaakprofielen te verbeteren, of gist gebruiken in een tweede gisting, malolactische gisting genaamd, waarbij van nature aanwezige bittere appelzuren worden omgezet in zachtere melkzuren.

1 Comment

  • Douglas Adams
    Posted 1 november 2016 09:33

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut arcu sapien, feugiat non lorem ut, tincidunt porta purus.

Add Comment